Voor Leden van Europa Nostra Belgium en Europa Nostra:
> zondag 21 juni 2020 – 14:00 – Gooik
> Kasteel van Annevoie (Anhée, provincie Namen)
Op deze dag zult u het Kasteel en de Tuinen van Annevoie kunnen (her)ontdekken. Deze tuinen werden aangelegd tussen 1758 en 1776 en zijn een technisch pareltje van hydraulische architectuur. Een zestigtal fonteinen werken er zonder enige machine, volgens het principe van communicerende vaten. In deze uitzonderlijke site, geïnspireerd door de tuinen van Versailles en Saint-Cloud, ligt het kasteel met rococo-interieur. Wij zullen ontvangen worden in het kasteel en eten ’s middags in het restaurant op het domein. In de namiddag is er een uiteenzetting over de tuinen en hun restauratie door Dhr. Jean-Baptiste Duchêne, landschapsarchitect gespecialiseerd in erfgoed. We sluiten de dag af met een vrij bezoek.
Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC), gevestigd in de voormalige Abdij van Park te Leuven-Heverlee.
De dag staat in het thema van de herbestemming van religieus erfgoed. De Abdij van Park is daar een mooi voorbeeld van. In de voormalige abdijgebouwen is het CRKC gehuisvest. We bezoeken de site, maken kennis met de lopende restauratiewerken en met de voorbereidingen voor een nieuw museum gewijd aan religieuze kunst.
’s Middags eten we in de brasserie ‘de Abdijmolen’. We besluiten hier met een korte uiteenzetting en stand van zaken over het herbestemming van religieuze kunst in Vlaanderen en maken ook even tijd om met elkaar in debat te gaan.
In de namiddag trekken we de stad in, en bezoeken de voormalige kloosterkerk van de Redemptoristen in de Brabançonnestraat die omgevormd werd tot restaurant van het woonzorgcentrum Sint-Vincentius. De kerk en het klooster werden in 1926 gebouwd naar een ontwerp van Kanunnik R. Lemaire onder leiding van de Leuvense architect Frans Vandendael. Het zeldzame concept, de originele vormgeving, het moderne materiaalgebruik en het Art-Deco geïnspireerde meubilair waren de belangrijkste redenen om dit erfgoed uit het interbellum niet verloren te laten gaan.
_________________________
__________________________
Bezoek van de ruïnes van de oude cisterciënzersabdij. Het bezoek aan de abdij van de Villers is een ontdekking, want er worden op dit ogenblik werken uitgevoerd. Er wordt aandacht besteed aan die werken, maar ook aan de tuinen die nu volop in de kijker worden gezet bij de bezoekers, onder meer de besloten tuin van de oude apotheek die volledig heraangelegd werd en geïnspireerd is op de geschriften van Hildegarde von Bingen. We citeren uit de website van de site van de abdij. Een nieuw bezoekersparcours wordt ingewijd, samen met een winkel en informatiezalen. De werken voor de herinrichting betreffen de Abdij en in het bijzonder de molen en de boerderij. Een portefeuille projecten voor de patrimoniale en toeristische ontwikkeling van de site werd in 2008 goedgekeurd in het kader van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Projectleiders waren het ‘Institut du Patrimoine Wallon’ (IPW) voor de molen en zijn omgeving en de ‘Service public de Wallonie’ voor de boerderij. Deze werken worden rond de zomer beëindigd. Het doel van deze werken is de verhoging van de aantrekkelijkheid van de site, de bezoeker nieuwe middelen aanreiken voor een beter begrip, de impact van de gewestelijke weg door de site te verminderen dankzij een veilige toegang via een loopbrug, de toegankelijkheid verbeteren voor personen met beperkte mobiliteit en de verschillende delen van de site tot één geheel maken.’ De werken zijn nog in volle gang. We zullen dus nog even moeten wachten om alle nieuwe installaties te kunnen zien. Bezoek aan het verderop gelegen Kasteel van Corroy, waar die dag middeleeuwse feesten doorgaan.
|
|
||||||
|
Z
|